0344 - 846 281Contact

Huisbatterij - Energie opslaan in een batterij

Reken op de energietransitie met Steven

Een groot deel van de energie die je opwekt met zonnepanelen wordt niet direct verbruikt in je woning, maar wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Met de huidige salderingsregeling wordt dit verrekend met je jaarlijkse verbruik en zolang je niet meer teruglevert dan jaarlijks verbruikt profiteer je van ongeveer €0,21 per kWh. Lever je meer terug dan je op jaarbasis verbruikt ontvang je daarvoor een terugleververgoeding van jouw energieleverancier en varieert van een paar cent tot zelfs 11 cent per kWh zoals bijvoorbeeld bij Greenchoice.

Zoals je waarschijnlijk weet wordt de salderingsregeling vanaf 2023 langzaam aan afgebouwd, zodat je alleen nog gebruik kan maken van de terugleververgoeding. Om toch te kunnen profiteren van het maximale rendement op je eigen opgewekte energie is een huisbatterij een te overwegen optie. Maar wat kost je een batterij en wat levert je dat dan op? In deze “Rekenen op de energietransitie” aandacht voor energie opslag.

Voorbeeld met een Tesla Powerwall

De meest bekende leverancier van batterij opslag is Tesla met de Tesla Powerwall. De kosten van een 14 kWh Powerwall installatie bedraagt €8.500,- met een gegarandeerde levensduur van 10 jaar. Per dag komt dit op een opslagprijs van €8.500,- / 10x365 dagen = €2,30. Per kWh is dit €2,30 / 14 kWh = €0,16.

Batterij opslag voor jouw zonnepanelen

Voor je gemiddelde jaarlijkse verbruik van 3.400 kWh heb je 12 zonnepanelen van 320 Wp op je dak liggen. De investering voor de zonnepanelen bedraagt ongeveer €5.000,- met een te verwachten levensduur van 25 jaar. Hiermee komen de energiekosten van je eigen opgewekte zonnestroom op €5.000,- / (25 jaar x 3.400 kWh) = €0,05 per kWh.

Voegen we de kosten per kWh voor de opwek bij die van de opslag dan komen we op een totaal prijs van €0,05 + €0,16 = €0,21 per kWh. Hiermee zijn de energiekosten gelijk aan die van het energiebedrijf. Investeren in een huisbatterij zoals de Tesla Powerwall maakt jouw energieprijs dus net zo duur als van het energiebedrijf. Het beste rendement haal je als je zoveel mogelijk opgewekte zonnestroom direct verbruikt, en dus niet hoeft op te slaan.

Backupvoorziening bij stroomstoringen

Toch kan een huisbatterij zinvol zijn als je bijvoorbeeld verzekerd wil zijn van elektriciteit tijdens een stroomstoring. Je huisbatterij zorgt er dan voor dat je stroom hebt voor de belangrijkste apparaten in je woning. Gezien de beperkte belasting van een huisbatterij dien je er rekening mee te houden dat het meestal niet mogelijk is om grote stroomverbruikers aan te sluiten, zoals bijvoorbeeld een airconditioning, warmtepomp of elektrisch fornuis.

Nu is batterij opslag misschien nog niet helemaal rendabel, maar het valt te verwachten dat de prijzen hiervan de komende jaren sterk gaan dalen, waardoor ook deze investering zich makkelijker terug laat verdienen.

Stel een vraag

Lid worden?

Energiecoöperatie eCoBurn

Wil jij ook bijdragen aan een verantwoorde energietransitie van de gemeente Buren? Meld je aan als lid en profiteer mee van kennis, advies, collectieve inkoop en productie.

Aanmeldformulier

eCoBuren werkt met een groot netwerk aan partners

EnergiePlusDak Liander Van Roekel en Van Roekel Solarif INNAX CooperatieautoGemeente BurenGemeente BurenGreenchoiceEnergieloket RivierenlandHIER OpgewektK3Rivierenlanders in verbinding ZonnepanelenDelenEcoleon
0344 - 846 281