om | nieuwe energie voor ondernemers
Stap jij met ons over op 100% duurzame elektriciteit?
LET OP: Deze pagina is bedoeld voor ondernemers in de gemeente Buren. Wil je als particulier gebruik maken van 100% duurzame elektriciteit van om | nieuwe energie, ga dan naar de pagina voor particulieren.
eCoBuren treedt zoals afgesproken in de Algemene Ledenvergadering van 30 mei 2023 toe tot het collectief van om | nieuwe energie. om | nieuwe energie heeft net zoals onze coöperatie de ambitie om heel Nederland zo snel mogelijk om te laten gaan van grijze stroom naar 100% duurzame stroom uit eigen buurt. Het is heel belangrijk voor ons dat we partners worden; als mede-eigenaar hebben we daardoor ook invloed op de prijs, zowel wat betreft productie als consumptie van elektriciteit. om | nieuwe energie is de partner waarmee wij de komende jaren onze stip op de horizon denken te kunnen bereiken: Local4Local.
Siward Zomer is directeur van Energie Samen Nederland, waarbij wij als energiecoöperatie zijn aangesloten. Hij weet onze toekomstvisie heel goed te verwoorden in een inspirerend interview door de VPRO. Hieronder het interview.
Wie is om | nieuwe energie?
om | nieuwe energie is al 7 jaar op een rij het allergroenste energiecollectief van Nederland, een coöperatief energiebedrijf zonder winstoogmerk. Ontstaan vanuit betrokken burgers die hun energievoorziening weer in eigen handen wilden nemen. Om ons doel te bereiken, hebben wij ons verenigd in lokale energiecoöperaties en wij geven naast een redelijk rendement aan onze investeerders in de opwek van duurzame energie, het resterende deel van de opbrengsten terug aan de deelnemers van de coöperatie en de maatschappij. Samen met 80 andere lokale energiecoöperaties door het hele land wekken wij nu al genoeg stroom op voor honderdduizenden huishoudens.
Zakelijk overstappen naar om | nieuwe energie
Heb jij als ondernemer een groen hart en vind je duurzame, lokale elektriciteit belangrijk dan is om | nieuwe energie jouw energieleverancier. Door op de website van om | nieuwe energie, aan te geven dat je graag stroom afneemt van eCoBuren, steun je onze initiatieven met een bedrag van 30 euro per jaar. Als je ook gas afneemt via om | nieuwe energie is dat zelfs 60 euro.
Local4Local
We participeren samen met collega energiecoöperaties in Rivierenland en in Nederland in het pilotproject Local4Local. Onder deze naam werken we de komende jaren aan het beschikbaar krijgen van lokale, duurzaam opgewekte stroom tegen een eerlijke prijs voor iedereen. Het is de bedoeling dat die stroom op termijn (direct) geleverd kan worden aan lokale afnemers, waarbij aanbod en vraag zo goed mogelijk op elkaar worden afgestemd. Hoe beter dit lukt, hoe beter de prijs. Om dit te realiseren kiezen we voor een nieuw energiebedrijf, namelijk om | nieuwe energie.
Local4Local is de reactie van de energie coöperaties op de hoge energietarieven. Lokale opwek waarbij we zelf aan het stuur zitten en zelf de prijs bepalen voor de lokale consument. Wij zien hierin niet alleen de geschetste beheersing van de energieprijs maar ook een extra grote stimulans om werk te maken van de noodzakelijke energietransitie.
Welke coöperaties doen mee?
- West Betuwe: Coöperatie Duurzaam West Betuwe
- Rivierenland: Betuwewind coöperatie
- Culemborg: Coöperatie Vrijstad Energie
- Over en Neder Betuwe: Energiecoöperatie Midden-Betuwe
- Buren: Energiecoöperatie eCoBuren
- Bommelerwaard: Coöperatie Bommelerwaar
Compensatie hoge stroomtarieven
Het duurt nog even voordat we daadwerkelijk lokaal verbruik van lokaal opgewekte stroom op het juiste moment en dus tegen de meest gunstige prijs kunnen afrekenen.
Dankzij onze lokale opwekprojecten (zon en wind) kunnen de coöperaties vanuit de (extra) opbrengst al wel een budget beschikbaar stellen waarmee we te hoge stroomtarieven wat kunnen compenseren. Hoe we dit gaan vormgeven weten we nog niet maar wel is zeker dat dit gaat gelden voor alle inwoners in Rivierenland die stroom afnemen van om | nieuwe energie. Binnenkort meer. Wil je op de hoogte blijven en ook van alle andere ontwikkelingen rondom Local4Local laat ons dit dan weten via onderstaand reactieformulier.
Veel gestelde vragen
Local4local staat nog maar aan het begin. Overstappen naar een coöperatieve energieleverancier als om | nieuwe energie is een eerste stap. We kunnen ons voorstellen dat deze ontwikkeling veel vragen oproept. Stel je vragen via het onderstaande reactieformulier. De vragen worden door ons verzameld en hieronder beantwoord.
Hier is geen eenduidig antwoord op te geven. Belangrijk is dat jij je er zelf prettig bij voelt. De een kiest altijd op prijs, de ander kiest meer voor waarden zoals een bijdrage aan de energietransitie en stabiliteit op langere termijn. Weer een ander wil het heft volledig in eigen hand en kiest voor een zo dynamisch mogelijke contractvorm
De risico's zijn niet veel anders dan bij een overstap naar een ander energiebedrijf. Mocht in het allerslechtste geval om | nieuwe energie op houden te bestaan dan wordt de levering van stroom en gas gewaarborgd door andere energieleveranciers. Wel kun je je reeds betaalde termijnbedragen kwijtraken. Dat risico is op te vangen door je termijnbedrag zo laag mogelijk te houden.
Je kunt gewoon energie bij Greenchoice blijven afnemen. Je steunt dan alleen niet meer onze coöperatie met een bijdrage. Door bij om | nieuwe energie aan te geven dat je graag stroom afneemt van onze coöperatie, steun je onze initiatieven met een bedrag van 30 euro per jaar. Als je ook gas afneemt via om | nieuwe energie komt daar nog eens 30 euro bij.
Vanuit de winst van onze coöperatieve opwekprojecten (zon en wind) wordt een deel gereserveerd om inwoners, die een contract sluiten bij om | nieuwe energie, tegen te hoge stroomtarieven te beschermen.
Hoe werkt dat precies?
De stroom die wij zelf opwekken, verkopen we door tegen de geldende marktprijzen. Als die hoog zijn, maakt de coöperatie meer winst. Die overwinst gebruiken we deels voor nieuwe duurzame projecten en deels om onze inwoners te beschermen tegen te hoge tarieven. Dat doen we in samenwerking met de overige coöperaties in Rivierenland.
om | nieuwe energie biedt naast een vast jaarcontact ook een variabel contract aan onder de naam 'Flex'. Dat is een overeenkomst voor onbepaalde tijd met een opzegtermijn van 30 dagen. Het overeengekomen tarief is flexibel en wordt maandelijks vooraf opnieuw vastgesteld op basis van de actuele marktontwikkelingen. Hierdoor beweegt het tarief mee met de ontwikkelingen op de energiemarkt. De tarieven worden kenbaar gemaakt op hun tarievenpagina: samenom.nl/tarieven/
om | nieuwe energie biedt nog geen dynamisch contract aan, maar daar werken we wel naartoe met ons Local4Local concept. Dat is onze stip op de horizon. Stroom afnemen tegen een zo gunstig mogelijke prijs, dus op het moment dat deze het goedkoopst is. Zon energie is bijvoorbeeld in de middag om 12.00 uur het meest beschikbaar dus het goedkoopst. Lokale zonne energie afnemen tegen deze prijs is pas echt kostprijs+.
Heb je vragen over de energielevering, op voorhand of nadat je bent overgestapt, neem dan contact op met onze servicedesk via het telefoonnummer 0345 247101 of via de mail eCoBuren@samenom.nl
Lid worden?
Wil jij ook bijdragen aan een verantwoorde energietransitie van de gemeente Buren? Meld je aan als lid en profiteer mee van kennis, advies, collectieve inkoop en productie.