DEEL 3 - Bewonersreis - Simone en Robert
Op weg naar een energiezuinige woning
UPDATE december 2023
Vlak voor de kerstdagen bracht ik weer een bezoek aan Simone en Robert om te horen hoe de woning het afgelopen jaar verder verduurzaamd is en wat dit heeft betekent voor de energiebesparing.
De woning is nu bijna volledig geïsoleerd, zo is het dak vanaf de buitenkant voorzien van 12 cm isolatie, is de spouwmuur geïsoleerd, is er bodemisolatie onder de vloer en zijn bijna alle ramen voorzien van HR++ glas, inclusief de grote schuifpui. Gelukkig dat er gebruik gemaakt kon worden van de ISDE subsidie, want de prijzen zijn de afgelopen jaren fors gestegen. Met name de spouwmuurisolatie was een echte comfort verbeteraar.
Aangezien er nog niet een volledig jaar geprofiteerd wordt van de extra isolatiemaatregelen en aan de noordkant nog HR++ glas moet komen, is de energiebesparing nog niet helemaal bekend. Een eerste inschatting lijkt te wijzen op een besparing van 600 m3 aardgas per jaar, mede door bewuster te verwarmen. Daarnaast wordt het elektriciteitsverbruik van 2.350 kWh volledig met de 11 nieuw geplaatste zonnepanelen gecompenseerd.
Met de 15 jaar oude cv-ketel wordt deze winter uitgeprobeerd hoe goed de woning met een instelling van 60 graden verwarmd kan worden. Wellicht moet de oude convectorradiator vervangen of verbeterd worden door radiatorventilatoren, zoals reeds bij de andere plaatradiatoren is gedaan. Met deze test weten Simone en Robert in hoeverre de woning in de toekomst wellicht over kan op verwarmen met lage temperatuur systeem zoals een (hybride) warmtepomp.
Er zijn op dit moment nog teveel onzekerheden om nu al te besluiten over te stappen op aardgasvrij verwarmen met een warmtepomp. Zo kan het zijn dat er misschien een collectieve warmtevoorziening komt voor Beusichem, en staan de warmtepomp ontwikkelingen niet stil. Daarom is besloten om die ontwikkelingen eerst af te wachten en de woning zoveel mogelijk klaar te maken voor een aardgasvrije verwarming.
Eén van de zaken die hierbij van belang kan zijn is de wijze waarop de woning geventileerd wordt. Op dit moment is er alleen sprake van handmatige ventilatie via ramen en roosters. Dit kan een stuk energiezuiniger met bijvoorbeeld een decentraal vraaggestuurde ventilatie met warmte terugwinning.
Simone en Robert geven wel aan dat al deze aanpassingen aan de woning erg kostbaar zijn, en ondanks de ISDE subsidie je veel geld zelf moet investeren. Er zal nog veel moeten gebeuren om dit alles ook mogelijk te maken voor mensen met een beperkter budget, de overheid zal zeker moeten bijspringen.
We komen zeker terug als de woning op een bepaald moment werkelijk van het aardgas afgehaald kan worden, maar voor nu is de reis naar een energiezuinige woning al meer dan geslaagd.
Lid worden?
Wil jij ook bijdragen aan een verantwoorde energietransitie van de gemeente Buren? Meld je aan als lid en profiteer mee van kennis, advies, collectieve inkoop en productie.