Wil jij meewerken aan een duurzaam Neder-Betuwe?
Jullie kennen allemaal de windmolens wel die al jarenlang op het grensgebied tussen Buren en Neder-Betuwe duurzame energie opwekken. Ter illustratie het filmpje hieronder. In de media hoor je bijna elke dag dat dit nog maar het begin is van de gewenste energietransitie. Het is van groot belang dat we met elkaar samenwerken aan de duurzame opwek van de energie die we nodig hebben.
Boven alles moeten we ook, individueel of gezamenlijk, met elkaar maatregelen nemen om het energieverbruik te verminderen. Isoleren, elektrisch koken, andere manieren om je huis te verwarmen, elektrisch rijden… en wat we vervolgens nodig hebben, duurzaam opwekken! Nog meer windmolens? Zonnevelden? Warmtepompen?
Het duizelt al gauw. Wanneer moeten we nu wat en vooral hoe gaan we het betalen en wat gaat het betekenen voor onze leefomgeving. Er gaat in ieder geval veel veranderen. Dit is een uitdaging voor de overheid, voor onze gemeenten en eigenlijk voor ons allemaal.
Gemeente en de energie coöperatie.
De gemeenten geven de kaders aan waarbinnen we met elkaar de gewenste oplossingen kunnen realiseren maar doen dit niet zonder draagvlak te zoeken bij inwoners en ondernemers binnen de gemeente. We hebben daar wel degelijk een eigen stem in. Een manier om je stem te laten horen is je te organiseren via een lokale energie coöperatie.
eCoBuren is een jonge coöperatie van inwoners en ondernemers met als werkgebied de gemeente Buren. Inmiddels hebben wij verschillende projecten gerealiseerd zoals Zonnedak Hennisdijk in Buren en zijn wij gesprekspartner van de gemeente als het gaat om het realiseren van de energietransitie. Een gesprekspartner met een eigen geluid, namelijk dat van inwoners en ondernemers.
Een energie coöperatie voor de gemeente Neder-Betuwe.
Ook de gemeente Neder-Betuwe wil graag praten met haar eigen inwoners en ondernemers en samen met hen de plannen afstemmen die onder meer te lezen zijn in de klimaatnota die 11 februari is vastgesteld door de Gemeenteraad. Een “eigen” energie coöperatie helpt hierbij. eCoBuren juicht dit toe want wij werken graag samen met de energie coöperaties in de regio. De energietransitie houdt immers niet op aan de gemeentegrenzen.
Het “runnen” van een energie coöperatie vraagt veel passie, eigen uren en werken aan professionalisering. Uitwisselen van kennis en ervaring tussen energie coöperaties helpt hierbij. Regionaal en provinciaal wordt de samenwerking gezocht en gevonden. De verschillende overheden stellen hiervoor ook middelen ter beschikking.
Heb je belangstelling om te investeren in onze toekomst en wil je daarin met elkaar stappen zetten, stuur dan een berichtje naar info@ecoburen.nl. Wij helpen als eCoBuren graag bij het opzetten van een energie coöperatie voor de gemeente Neder-Betuwe.
Ook voor je vragen kun je bij ons terecht. Heb je specifieke vragen aan je gemeente mail die dan naar fysiek@nederbetuwe.nl
Lid worden?
Wil jij ook bijdragen aan een verantwoorde energietransitie van de gemeente Buren? Meld je aan als lid en profiteer mee van kennis, advies, collectieve inkoop en productie.