0344 - 846 281Contact

Wat is Watt?

Reken op de energietransitie met Steven

Ik merk regelmatig dat mensen heel makkelijk een mening vormen over de energietransitie zonder werkelijk kennis te hebben van energie. Daarom heb ik besloten energietransitie rekenlessen te geven zodat iedereen voor zichzelf een gefundeerde mening kan vormen over de mogelijkheden en onmogelijkheden van de energietransitie.

De meest belangrijke eenheid die eerst geleerd moet worden is de Watt. Al het elektrische vermogen kan uitgedrukt worden in de eenheid Watt en is terug te vinden op elk elektrisch apparaat. Watt zegt iets over de kracht en daarmee verbruik van het apparaat, zo geeft een kacheltje van 1000 Watt minder warmte dan een kacheltje van 3000 Watt. Een waterkoker van 1000 Watt doet er veel langer over om water te koken dan een waterkoker van 2000 Watt. Omdat het vaak over grote getallen gaat wordt de eenheid kilo (=1000) toegevoegd, zodat die kachel van 3000 Watt, een 3 kiloWatt (kW) kachel heet. 1000 Watt is dus gelijk aan 1 kilowatt of nog korter 1 kW.

Nu gaat het bij energieverbruik niet alleen om het vermogen, maar ook om hoelang je dat vermogen verbruikt. Zo gebruikt de waterkoker van 2 kW wel meer vermogen, maar hij is 2x sneller klaar dan de waterkoker van 1 kW, dus netto is het verbruik van beide het zelfde. Om dit uit te kunnen drukken wordt de eenheid uur (uitgedrukt in h=hour) toegevoegd. Een 2 kW kachel die 1 uur aan staat verbruikt 2 kW x 1 uur = 2 kWh. Staat dezelfde kachel 2 uur aan dan verbruikt deze 2 kW x 2 uur = 4 kWh.

Echter de kachel uit ons voorbeeld schakelt af en toe uit als de gewenste temperatuur bereikt is. Dus ook al staat deze 2 uur aan dan wil dat niet zeggen dat er werkelijk 2 uur energie verbruikt wordt. Stel de kachel wordt gebruikt in een geïsoleerde ruimte dan hoeft de kachel in totaal misschien maar een uur aan te zijn om de ruimte 2 uur warm te houden. In dat geval verbruikt de kachel 2 kW x 1 uur = 2 kWh. Wordt de ruimte nog beter geïsoleerd dan is misschien maar een halfuur nodig om de ruimte 2 uur warm te houden. In dat geval verbruikt de kachel 2 kW x 0,5 uur = 1 kWh.

Wil je aan de gang met het besparen van energie dan is het van belang dat je eerst leert hoeveel energie je verbruikt. Neem daarom regelmatig je meterstanden op en kijk op je afschriften van het energiebedrijf, zodat je ontdekt hoeveel energie je werkelijk verbruikt. En kijk ook eens op al die apparaten die je gebruikt en wat hun vermogen is. Die wasmachine draait misschien maar een paar uur per week, terwijl de elektrische vloerverwarming dag en nacht aan staat en daarmee het meest bijdraagt aan je energieverbruik. Je kan ook kleine verbruiksmeters kopen die je tussen je apparaten kan zetten om specifiek het verbruik van een bepaald apparaat te meten. Hoe beter je bekend bent met je verbruik, hoe beter je in staat bent om te besparen.

Ter indicatie: Een gemiddeld huishouden verbruikt tussen de 10 en 15 kWh per dag. Voor het gemak om uit te rekenen hoeveel dat kost kan je rekenen met € 0,25 per kWh, oftewel € 2,50 tot € 3,75 per dag. Als je 4 kWh per dag bespaart, bespaar je al gauw € 1,00 per dag = € 365,- per jaar.

Voorproefje voor de volgende energietransitie rekenles: 1 m3 aardgas staat gelijk aan 10 kWh energie. Hoeveel gas verbruik jij per dag?

Stel een vraag

Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht

Nieuwsbrief

Lid worden?

Energiecoöperatie eCoBurn

Wil jij ook bijdragen aan een verantwoorde energietransitie van de gemeente Buren? Meld je aan als lid en profiteer mee van kennis, advies, collectieve inkoop en productie.

Aanmeldformulier

eCoBuren werkt met een groot netwerk aan partners

Woonwijzer winkelGreencellsFruitstadBetuwewindSunrock Masters in Solar Den Hartog Vattenfall EnergiePlusDak Liander Van Roekel en Van Roekel Solarif INNAX CooperatieautoGemeente BurenGemeente BurenOM | nieuwe energieEnergieloket RivierenlandEnergieloket RivierenlandHIER OpgewektK3 ZonnepanelenDelenEcoleon Novar De Fruitmotor Dutch Solar Parks Natuur en Milieu Gelderland Wageningen University and Research
0344 - 846 281