0344 - 846 281Contact

Gasloos verwarmen met infraroodpanelen

Ervaringen uit de praktijk, door Steven Hulst

Het wordt steeds duidelijker dat we op zoek moeten naar alternatieven voor verwarmen met aardgas. Niet alleen vanwege milieu en klimaatverandering, maar ook omdat de kosten daarvan blijven stijgen en ons afhankelijk houden van buitenlandse regimes.

Elektrisch verwarmen

Een logische oplossing is gaan verwarmen met elektriciteit. Het meest effectief is door dit te doen met een warmtepomp die met 1 kWh elektriciteit al gauw 3 of 4 kWh aan warmte kan produceren. Een warmtepomp stelt wel een aantal eisen aan de woning, zoals voldoende isolatie en een afgifte systeem met een lage aanvoer temperatuur, zoals bijvoorbeeld vloerverwarming. Een CV-ketel op elektriciteit lijkt dan misschien een makkelijkere oplossing, maar aangezien deze 1 kWh aan elektriciteit nodig heeft voor 1 kWh aan warmte, betekent dit een enorme stijging in de energiekosten. De warmtepomp is eenvoudigweg het beste alternatief voor verwarmen met aardgas, maar hoe zit dat met infraroodpanelen?

Prakijktest met vooroorlogse woning

Zelf heb ik de proef op de som genomen, aangezien mijn woning uit 1904 beperkt geïsoleerd is en nog een groot aantal zaken gedaan moeten worden voordat een warmtepomp inzetbaar is. Tussentijds kan het gasverbruik teruggebracht worden door het inzetten van infraroodpanelen. Deze panelen zijn eenvoudig te installeren en relatief goedkoop. Echter hier geldt net zoals bij de elektrische CV-ketel dat voor elke kWh warmte er 1 kWh elektriciteit nodig is. Wel is er een verschil, namelijk: het betreft hier stralingswarmte en die wordt warmer ervaren als deze op de huid straalt, daarnaast hoeft niet het hele huis verwarmd te worden, alleen de plaatsen waar je bent hoeven de infraroodpanelen aan te staan.

In mijn geval betreft het per ruimte een klein infraroodpaneel wat alleen ingeschakeld wordt wanneer ik in die ruimte aanwezig ben. Voor de woonkamer is een groter paneel geplaatst om te voldoen aan de warmtevraag. Gezien de beperkte isolatie van de woning is alleen verwarmen met infraroodpanelen onmogelijk, daarom wordt de CV-ketel gebruikt om een basis warmte van 17 graden af te geven, de rest van het comfort moet van de infraroodpanelen komen.

Besparing infraroodverwarming

Na enkele maanden kan ik constateren dat het infrarood systeem goed werkt en zeker in de kleine ruimtes zeer comfortabel is, waarbij de verwarming nagenoeg uit kan blijven. Voor de woonkamer is de basis CV-verwarming vereist, zeker op dagen dat het vriest.  Door exact het verbruik in de gaten te houden en vergelijk te maken tussen momenten zonder en met infraroodpanelen gebruik, is er de besparing in kaart te brengen. De slimme meter en energiemonitoring zijn hierbij een uitkomst geweest.

Grofweg bespaart 1 kWh aan infrarood verwarming in mijn geval 0,2 m3 aardgas, dit staat gelijk met ongeveer 2 kWh aardgas warmte (1 m3 aardgas = 10 kWh warmte). Dit is energetisch een besparing van 50%, echter in kosten is dat voordeel beperkter, aangezien 0,2 m3 met de huidige prijzen ongeveer 50 cent kost, en 1 kWh elektriciteit 55 cent. Wel doe ik mee met een collectief zonnedak waardoor ik per kWh ongeveer 10 cent terug krijg en daarmee iets goedkoper uit ben dan bij verwarmen met aardgas. *

Besparing CO2 uitstoot

Voor mij is klimaatverandering zeker zo belangrijk als de kosten, dus laten we ook kijken naar de CO2 impact van verwarmen met aardgas ten opzichte van infrarood panelen. Een verbruik van 0,2 m3 aardgas staat gelijk aan 0,36 kg CO2 uitstoot. Als het gas vervangen wordt door 1 kWh elektriciteit dan is de wijze waarop die elektriciteit opgewekt wordt bepalend voor de CO2 uitstoot. In Nederland is de energiemix zo dat 1 kWh elektriciteit voor ongeveer 0,35 kg CO2 emissie zorgt, dit komt omdat het grootste deel van onze stroom opgewekt wordt met gascentrales. Het lijkt er dus op dat ik met het inzetten van infrarood panelen geen CO2 uitstoot bespaar. Toch ligt dit genuanceerder, aangezien ik niet alleen geïnvesteerd heb in zonnepanelen die bij zonnig weer elektriciteit produceren, maar ook in windmolens die tijdens donkere en grijze dagen stroom produceren. Nagenoeg alle elektriciteit die ik verbruik, zowel in de zomer als in de winter wordt daarmee duurzaam en zonder CO2 uitstoot geproduceerd. Alleen als het een dag niet waait en er is ook geen zon, ben ik afhankelijk van de gasgestookte elektriciteitscentrales.*

Zon- en windenergie is goedkoper dan een gascentrale

Een belangrijke aanvullende opmerking is dat duurzame elektriciteit van zonneparken en windmolens veel goedkoper te produceren is dan met een gascentrale. Nederland is voor ongeveer 75% afhankelijk van gascentrales waardoor onze elektriciteit momenteel enorm duur is. Elektriciteit zou 2 tot 3x goedkoper kunnen als we veel meer met windmolens en zonnepanelen opwekken, zonder dat daar subsidie voor nodig is. Dit kan overigens alleen als we ook in windenergie investeren omdat we met name in de wintermaanden deze extra elektriciteit nodig hebben voor het verwarmen van onze woningen. 

Eindconclusie

Mijn eindconclusie over gasloos verwarmen met infraroodpanelen is dat isoleren het belangrijkste is om uiteindelijk de woning geschikt te krijgen om elektrisch verwarmd te worden. Tussentijds kunnen infraroodpanelen een fijne ondersteuning zijn, maar ze vervangen niet het volledige gasverbruik. Alleen als de woning voldoende geïsoleerd is kan de woning wellicht volledig met infraroodpanelen verwarmd worden, maar dan is de woning wellicht ook geschikt voor een warmtepomp en die heeft uiteindelijk een beter rendement. Voor nu ben ik blij met mijn infraroodpanelen en weet dat de elektriciteit die ik daarvoor nodig heb duurzaam opgewekt wordt met zon- en windenergie. Nu weer hard aan de slag om mijn oude woning verder geïsoleerd te krijgen.

* Genoemde getallen zijn indicatief en kunnen sterk variëren. Aangezien elke woning en gezinssamenstelling anders is, dient de geschiktheid en mogelijke besparing met infraroodverwarming per situatie bekeken te worden. 

FOTO (betreft niet de woning uit het artikel): Met dank aan Gloeiend Goed uit Rijswijk (Gld)

Stel een vraag

Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht

Nieuwsbrief

Lid worden?

Energiecoöperatie eCoBurn

Wil jij ook bijdragen aan een verantwoorde energietransitie van de gemeente Buren? Meld je aan als lid en profiteer mee van kennis, advies, collectieve inkoop en productie.

Aanmeldformulier

eCoBuren werkt met een groot netwerk aan partners

Woonwijzer winkelGreencellsFruitstadBetuwewindSunrock Masters in Solar Den Hartog Vattenfall EnergiePlusDak Liander Van Roekel en Van Roekel Solarif INNAX CooperatieautoGemeente BurenGemeente BurenOM | nieuwe energieEnergieloket RivierenlandEnergieloket RivierenlandHIER OpgewektK3 ZonhubEcoleon Novar De Fruitmotor Dutch Solar Parks Natuur en Milieu Gelderland Wageningen University and Research
0344 - 846 281