Gemeenteraad Buren dwarsboomt plannen van bewoners en ondernemers om zelfvoorzienend te worden met kleine windmolens
Tijdens de raadsvergadering van dinsdag 22 februari besloot de gemeenteraad van Buren om het voorstel van een pilot met kleine windmolens af te wijzen. Waar de kleinere partijen voor een dergelijke pilot stemden, waren met name de grootste partijen VVD en Gemeentebelangen tegen, waardoor het voorstel niet aangenomen werd.
In 2020 heeft de gemeenteraad met het vaststellen van het “beleidsplan zon en wind” het college nog opdracht gegeven een pilot in te richten waarin een beperkt aantal windmolens in de praktijk zouden kunnen worden getoetst. Na evaluatie van de pilot zou dan kunnen worden vastgesteld of uitbreiding wenselijk en mogelijk is. In veel gemeenten is het plaatsen van kleine windmolens in beleid omgezet en zijn de procedures betrekkelijk kort en de kosten daarvan beperkt.
Energiecoöperatie eCoBuren is dan ook zeer teleurgesteld in het nu door de gemeenteraad van Buren genomen besluit, aangezien er in de afgelopen maanden veel interesse is gebleken bij ondernemers en bewonersgroepen voor een dergelijke kleine windmolen. Interesses vanuit de bevolking zelf met de bereidheid om dit samen op te pakken waar met het genomen besluit geen ruimte aan wordt geboden.
"Ondernemers moeten streven naar de juiste energiemix om op termijn zelfvoorzienend te kunnen worden ten aanzien van de energiebehoefte voor hun bedrijfsvoering!"
Tijdens de raadsvergadering werd gesuggereerd dat kleine windmolens niet rendabel zouden zijn en daarmee niet aantrekkelijk voor ondernemers. Hierbij werd een vergelijk gemaakt met zonnepanelen die een veel beter rendement hebben. Echter werd er geen rekening gehouden met het feit dat zonnepanelen alleen in de zonnige maanden energie opwekken en in de winter nauwelijks iets produceren. Daarnaast zijn veel rendementsberekeningen gebaseerd op de lage energieprijzen van vroeger en gaan uit van het blijven bestaan van de salderingsregeling, die waarschijnlijk in de nabije toekomst wordt afgebouwd.
Het is waar dat het financiële rendement van een kleine windmolen een stuk minder is dan van zonnepanelen, en dat het in een minder windrijke gemeente als Buren langer duurt om de investering terug te verdienen. Voor de ondernemers in Buren gaat het echter niet alleen om financieel rendement, maar ook om duurzaam rendement en door het hele jaar heen verantwoordelijkheid nemen voor de eigen energiebehoefte.
Onafhankelijkheid van het energienet spreekt ondernemers aan, geeft energiezekerheid voor de toekomst en draagt bij aan een duurzame bedrijfsvoering. Ook voor bewonersgroepen van enkele huishoudens is een kleine windmolen de oplossing om ook in de winter te voorzien in de benodigde elektriciteit voor de warmtepomp. De gemeente ziet graag oplossingen voor de warmtetransitie in de het buitengebied, maar met dit besluit van de gemeenteraad is één van de meest eenvoudige oplossingen van de kaart geveegd.
Bewoners en ondernemers in het buitengebied blijven met name in de winter aangewezen op de energielevering via het elektriciteitsnet, en moeten hopen dat de energiekosten beheersbaar blijven. Helaas dat er door de gemeenteraad Buren geen mogelijkheid is geboden om met een pilot kleine windmolens alternatieven voor stijgende energiekosten te onderzoeken. Naar de mening van eCoBuren een gemiste kans voor ondernemend Buren.
Lid worden?
Wil jij ook bijdragen aan een verantwoorde energietransitie van de gemeente Buren? Meld je aan als lid en profiteer mee van kennis, advies, collectieve inkoop en productie.