Waarom overstappen naar om | nieuwe energie?
Pauline is met haar partner vanuit Schoonhoven verhuisd naar Ingen. Het 3 jaar vaste energiecontract is onlangs verlopen en inmiddels vervangen door een flexcontract bij om | nieuwe energie.
Flexcontract
Een flexcontract biedt de zekerheid dat energiekosten lager worden, wanneer de prijzen op de energiemarkt dalen. De energiekosten waren voor Pauline echter niet de belangrijkste reden om te kiezen voor om | nieuwe energie. Duurzaam leven is voor Pauline erg belangrijk. Dit vind je terug in haar dagelijks werk als projectleider Circulaire Samenleving bij Natuur en Milieufederatie Utrecht. Alleen duurzaam opgewekte energie gebruiken was dan ook een belangrijk criterium bij de keuze van een energieleverancier. Via vrienden is zij gewezen op om | nieuwe energie, al jarenlang de meest groene energieleverancier van Nederland. Verder was de lokale binding met een energie cooperatie (in dit geval energie cooperatie eCoBuren) van belang.
Energiebesparing, zonnepanelen en elektrisch rijden
Op het huis in Ingen (zie foto) hebben zij ook zonnepanelen. Bovendien hebben ze een eigen laadpunt voor elektrische auto‘s. Verder spannen ze zich in om zoveel mogelijk energiebesparende maatregelen te realiseren.
Aan het feit dat veel energieleveranciers inmiddels een vergoeding vragen om teveel opgewekte energie terug te kunnen leveren, tilt ze niet zo zwaar. Wel vind ze het belangrijk dat dit duidelijk gecommuniceerd wordt. Het initiatief om een bijeenkomst te beleggen onder het motto “dit heb je altijd willen vragen over je energierekening en meer" juicht ze toe en staat inmiddels in haar agenda. Overigens deze bijeenkomt wordt belegd door de energie coöperaties in de regio samen met om | nieuwe energie en zal plaatsvinden op 16 mei aanstaande. Kijk hier voor meer informatie...
Lokaal opgewekte energie
Op de vraag of Pauline een lokaal energiecontract, waarbij lokale energie geleverd wordt tegen een lokaal vastgesteld tarief, ziet zitten antwoord ze met een volledig ja. Zij wil ook graag meewerken om haar energieverbruik zo goed mogelijk af te stemmen op de momenten dat deze wordt opgewekt, bijvoorbeeld midden op de dag als de zon schijnt of als het waait. De energie die dan verbruikt wordt komt van lokale bronnen en is goedkoper dan de energie die van elders moet worden ingekocht. Belangrijk is wel de informatie vooraf! Bij Pauline en haar partner helpt het ook nog eens dat ze deels van huis uit kunnen werken. Maar toch, op termijn, hulpmiddelen om apparaten op afstand aan of uit te kunnen zetten zijn zeker van belang. Technisch moet dat kunnen.
Lid worden?
Wil jij ook bijdragen aan een verantwoorde energietransitie van de gemeente Buren? Meld je aan als lid en profiteer mee van kennis, advies, collectieve inkoop en productie.