0344 - 846 281Contact

Gemeente Buren: Naast zon ook wind nodig als bron voor duurzame energie?

Mag dit wel van de gemeente Buren, deze vorm van windenergie? Laten we eerlijk zijn, windmolens veranderen het landschap en zijn mogelijk geen fraai gezicht voor ons mooie landschap. Hierover hadden we een gesprek met Wim van Koeverden.

Wim van KoeverdenWim is naast boer samen met zijn vrouw en twee dochters eigenaar van Wilgje Buitensport aan de Hennisdijk in Buren. Op het dak van Hennisdijk liggen zonnepanelen die eigendom zijn van zo’n 50 inwoners en ondernemers uit de omgeving, met name uit het stadje Buren. Wij kennen Wim van dit eerste project van eCoBuren en overigens is Wim betrokken bij veel duurzaamheidsinitiatieven in de omgeving. Denk aan het werk van de HoogstamBrigade, het onderhoud van het plantsoen en ook de ontwikkeling van de wandelpaden in het “oude” gebied van de Toeren.

eCoBuren: Wim, je bent al lang serieus bezig met energietransitie. Wat is jouw motivatie? Financieel? Ideëel?

Wim; In de eerste plaats uit idealisme. Maar ook omdat het naar mijn overtuiging bittere noodzaak is. Als we niets doen komt er een moment dat we de consequenties gaan ervaren. Dat de koelkast bijvoorbeeld uit moet, om het simpel te stellen. Voor het geld hoef ik het niet te doen. Ik ben 63 jaar, mijn pensioen is geregeld en Margreet en ik hebben een bescheiden levensstijl. eCoBuren: Idealisme maar kennelijk ook vanuit een verantwoordelijkheidsgevoel? Wim; Mét mij gaan velen van onze generatie de gevolgen van het “niets” doen waarschijnlijk niet ervaren, althans dat denken velen. Maar dat onze kinderen de prijs betalen staat wel vast. Dus ja, verantwoordelijkheidsgevoel is voor mij een belangrijke motivatie.

eCoBuren; Fijn dat je dat zo ziet, maar veel mensen blijven hangen bij het idee dat hun individuele handelen geen enkel effect heeft op bijvoorbeeld het klimaat.

Wim; Klopt. We moeten dan ook op zoek naar een andere manier van denken. Ik zie ook veel mensen met veel plezier in het klein oplossingen zoeken zoals minder plastic gebruiken, minder vliegen en dergelijke. Vanuit een eigen motivatie en verantwoordelijkheid. eCoBuren; motivatie en verantwoordelijkheid. Maar emotie speelt toch ook een rol. Denk aan et plaatsen van windmolens. Wim; Klimaat moet van ons allemaal worden, geen doelstellingen die ver van ons af liggen maar dichtbij. Windmolens zouden ook een direct belang voor onze eigen omgeving kunnen zijn, zowel financieel als emotioneel. Stel dat je kijkt naar zo’n molen en denkt: hij draait lekker dus vanavond goedkoop verwarmen en lekker koude biertjes in de koelkast, in plaats van wat lelijk en er zit een storend lampje op. 

eCoBuren; Klinkt logisch maar hoe doe je dat en vooral, wie moet dat doen?

Wim; Als we willen kunnen we zoveel, We hebben al bijna genoeg zonnepanelen om bij mooi weer te voorzien in onze energiebehoefte, dat kan ook als er geen zon is door wind te benutten. Daarvoor is nodig dat we er allemaal achter gaan staan, de politiek, de regelmakers maar ook wij als inwoners. Tenzij we natuurlijk niet voor onze eigen energie willen zorgen, dat is ook een keus die we moeten maken. Beide scenario’s hebben voor- en nadelen, enerzijds verandert ons landschap door windmolens, maar om nu afhankelijk te zijn van Rusland… Toch zie ik windenergie ook als relatief tijdelijk want mijn hoop is dat we over pakweg 25 jaar een nieuwe manier van energiewinnen hebben gevonden die het landschap minder aantast.   

eCoBuren; hoe komen we uit die impasse?

Wim; Voor de overheid en vooral de politiek is het lastig om iedereen tevreden te houden, zeker in deze tijd waarin kritiek tot een soort van volkskunst verheven is en een deel van de mensen gefundeerd of niet meteen een sterke mening hebben. Toch is het dan de taak van de overheid om te beoordelen of nieuwe ontwikkelingen cruciaal zijn voor onze toekomst. Het kan niet zo zijn dat we ons klimaat ruineren en daarmee onze leefomgeving vanwege kritiek op ‘slagschaduw of veranderend uitzicht in onze huiskamer. Als de overheid niet acteert op een enorm probleem als klimaatverandering dan raakt zij haar reden van bestaan kwijt!  De overheid moet immers zorgdragen voor onze leefomstandigheden en om die verantwoordelijkheid kan ze niet heen! Formuleer als lokale overheid hele concrete, en dus meetbare en te evalueren , doelen die enerzijds ambitieus zijn en anderzijds te realiseren zijn waarbij iedere inwoner het gevoel heeft dat ie een bijdrage levert. Waarbij iedere burger gedurende de tijd kan vaststellen wat zijn of haar bijdrage is geweest. Met andere woorden, gebruik de emotie voor het nakomen van verantwoordelijkheid.

eCoBuren; Mooi Wim en dat uit de mond van een boer.

Wim; Verrassend?

eCoBuren; Nee, wij hebben veel contact met boeren en weten hoe positief die in dit vraagstuk van het energieonafhankelijk worden, staan. De opmerking vloeit meer voort uit het helaas veelgehoorde negatieve sentiment, over emotie gesproken, wat betreft boeren; Stikstof, mest, gewasbeschermingsmiddelen en natuurlijk financiële motieven.

Wim; Dat ervaar en hoor ik ook zelf en mijn collega-boeren uiteraard ook. Jammer, want de meeste boeren zien de problemen die burgers noemen als gezamenlijke problemen. Veel boeren stellen graag hun daken en land beschikbaar voor zonne- en (kleine) windenergie. Dan kunnen burgers die niet de mogelijkheden hebben om zelf energie op te wekken, samen met andere burgers en eventueel de boer dat toch realiseren. Dat past trouwens goed bij de huidige trend om direct bij de plaatselijke boer je voedsel te kopen. eCoBuren; Advocaat van de duivel; dan verdient de boer er dus ook aan? Wim; Het is in mijn ogen logisch dat er een vergoeding komt voor een product als iemand dat levert. De landbouw heeft ruimte voor alternatieven zoals windmolens en er zijn al heel veel landbouwers die hun daken vol hebben liggen met zonnepanelen. Dat blijkt niet voldoende te zijn voor het continu leveren van stroom en dus met de huidige kennis is windenergie noodzakelijk.

Het lokale initiatief om bij boerderijen kleine windmolens te plaatsen verdient daarom steun van de gemeente en een creatieve oplossing voor de vergunningsprocedure. Geen subsidie maar een aanpassing van het bestemmingplan zodat het plaatsen van kleine windmolens in het hele buitengebied van Buren mogelijk wordt voor wie de ruimte heeft en het energieverbruik wil vergroenen! 

De combinatie zon en wind vormt voor de korte termijn de oplossing en we hebben een gemeente/ overheid nodig die dat ondersteund!

Voor de mensen die de energietransitie zien als iets wat anderen maar op moeten lossen heb ik een tip: Ga naar de groenteafdeling van de plaatselijke supermarkt en geniet van het uitgebreide aanbod! En bedenk dan even wat er zou liggen zonder voldoende energie….. Dat kan, maar dat is meestal niet zijn primaire doel. De boer wil vooral continuïteit en onafhankelijkheid. De combinatie zon en wind biedt dat. Ook wat dat betreft hebt we gelijke belangen met de burgers. Nu de politiek nog.

Stel een vraag

Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht

Nieuwsbrief

Lid worden?

Energiecoöperatie eCoBurn

Wil jij ook bijdragen aan een verantwoorde energietransitie van de gemeente Buren? Meld je aan als lid en profiteer mee van kennis, advies, collectieve inkoop en productie.

Aanmeldformulier

eCoBuren werkt met een groot netwerk aan partners

Woonwijzer winkelGreencellsFruitstadBetuwewindSunrock Masters in Solar Den Hartog Vattenfall EnergiePlusDak Liander Van Roekel en Van Roekel Solarif INNAX CooperatieautoGemeente BurenGemeente BurenOM | nieuwe energieEnergieloket RivierenlandEnergieloket RivierenlandHIER OpgewektK3 ZonhubEcoleon Novar De Fruitmotor Dutch Solar Parks Natuur en Milieu Gelderland Wageningen University and Research
0344 - 846 281