Warmtepilot - Kloosterlaan - Zoelmond
Aardgas wordt steeds schaarser en duurder, daarnaast draagt de winning en verbranding van aardgas bij aan de opwarming van de aarde. Voldoende redenen om ernaar te steven dat we nog zo min mogelijk aardgas nodig hebben en te onderzoeken welke alternatieven er zijn om onze woningen te verwarmen.
Een nieuwbouwwoning kan eenvoudig elektrisch verwarmd worden met een warmtepomp, maar voor oudere bestaande woningen is dat een stuk lastiger. Hierdoor kunnen bewoners geconfronteerd worden met hoge kosten voor isolerende maatregelen, of elektriciteitskosten voor het verwarmen van de woning. Ook het koel houden van de woning zal een steeds belangrijker thema worden.
In plaats van bovenaf oplossingen op te leggen is energiecoöperatie eCoBuren van mening dat de oplossing van onderaf moet komen, in een gezamenlijke aanpak van bewoners zelf. Op deze manier kunnen bewoners zelf het tempo bepalen en hebben invloed op de investeringen die ze bereid zijn te doen.
Bewonersinitiatief
Enkele inwoners van de Kloosterlaan in Zoelmond hebben in 2022 het initiatief genomen om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om op een andere manier dan aardgas de woning te verwarmen. Hierbij wordt met name gedacht aan bodemenergie waarbij via ondiepe lussen in de bodem warmte wordt onttrokken en als bron kan dienen voor verwarming. Na contact met andere bewoners aan de Kloosterlaan is gebleken dat meerdere huishoudens eveneens hierin geïnteresseerd zijn.
Samen met deze bewoners is eCoBuren een pilot gestart voor een verkenning van een aardgasvrij-ready oplossing. Dit betekent dat de woning niet gelijk van het aardgas gehaald wordt, maar geschikt gemaakt om op alternatieve wijze verwarmd te worden. De bewoner kan daardoor zelf bepalen wat het gewenste moment is om de woning van het aardgas af te halen. Een aardgasvrij-ready woning betekent dat de bewoner aardgas onafhankelijk is geworden en kan kiezen uit meerdere alternatieven.
Oriëntatie via het Energieloket Buren
Wil je eerst eens weten wat er mogelijk is voor jouw woning? Laat je dan adviseren door het Energieloket Buren. Via een quickscan ontdek je welke energiebesparende maatregelen voor jou zinvol, kijk op: energieloketrivierenland.nl/actiepagina/quickscan-maatregelen/. Of maak kostenloos een afspraak met een energiecoach, die met jou op locatie de mogelijkheden bespreekt. Maak je afspraak op: energieloketburen.nl/huizbezoek
Update (15-04-2024)
Na een eerdere verkenning door adviesbureau DWA is vastgesteld dat een horizontaal bodemenergiesysteem financieel niet haalbaar is. Financieel is de individuele lucht-water warmtepomp het meest aantrekkelijk, maar door beperkingen op het elektriciteitsnet niet realistisch voor alle woningen in de Kloosterlaan.
Daarom wordt er nu gekeken naar een collectief systeem van verticale bodemlussen (max. 50 meter) in de straat, die als bron kunnen dienen, voor individuele water-water warmtepompen. De voordelen van deze aanpak zijn als volgt:
- Ook in de winter geeft de water-water warmtepomp een redelijk rendement waardoor het elektriciteitsnet een stuk minder belast wordt;
- De water-water warmtepomp geeft geen geluidsoverlast zoals soms bij de lucht-water warmtepomp nog wel het geval kan zijn;
- Extra mogelijkheden om te koelen in de zomer;
- Het systeem kan als een utiliteit worden aangeboden zodat woningen aan kunnen sluiten op het moment dat de woning daar geschikt voor is.
De initiatiefgroep gaat medio mei 2024 deze aanpak op individuele basis met de andere bewoners van de Kloosterlaan bespreken. Tijdens deze gesprekken wordt in kaart gebracht wat de huidige isolatiegraad van de woning is en welke wensen er zijn. Hiervoor kan het onderstaande update formulier worden ingevuld.