Netcongestie en tekort aan netcapaciteit
Geeft dat problemen voor de teruglevering van je eigen zonnepanelen?
Regelmatig staan er in de krant berichten dat het elektriciteitsnet de grote vraag en aanbod aan stroom niet aankan. Er is dan sprake van een tekort aan netcapaciteit waardoor netcongestie kan ontstaan. Dit betekent dat het dusdanig druk is op het elektriciteitsnetwerk waardoor het letterlijk knelt. Hierdoor kunnen zonneparken of windmolens niet meer aangesloten worden, of grote afnemers geen aansluiting krijgen. Ook kunnen bestaande grote klanten niet groeien in vermogen. Particulieren en kleine ondernemers vragen zich af, of door deze netcongestie, eigen zonnepanelen nog wel stroom kunnen terugleveren en rendabel zijn. Het is daarom belangrijk om dit onderwerp te verduidelijken en een aantal zorgen weg te nemen.
Opbouw elektriciteitsnet
Ons elektriciteitsnet is opgebouwd uit een laag-, midden- en hoogspanningsnet. De congestie problemen spelen met name op het hoog- en middenspanningsnet waar de grote zonneweides en windparken op aangesloten worden. Het laagspanningsnet waar onze woningen en kleine bedrijven op aangesloten worden hebben hier geen last van, deze maken gebruik van een kleinverbruik aansluiting (< 3x80A). Het vermogen aan elektriciteit wat je woning of bedrijf nu verbruikt kan je meestal ook terugleveren, aangezien deze elektriciteit binnen het laagspanningsnet blijft. De opgewekte stroom van je zonnepanelen gaat niet het midden- of hoogspanningsnet op, maar blijft op het laagspanningsnet van jouw buurt. Zo kan het dus zijn, dat als je zonnepanelen stroom leveren die je op dat moment zelf niet gebruikt, dat deze teruggeleverd wordt aan het laagspanningsnet, waardoor deze elektriciteit gebruikt wordt voor de wasmachine van de buurman, of de frituurpan van de lokale snackbar.
Teruglever problemen zonnepanelen
Toch kunnen er ook op het laagspanningsnet congestie problemen ontstaan. Als bijvoorbeeld veel bewoners in een zelfde buurt zonnepanelen hebben en op een zonnige dag bijna niemand veel stroom verbruikt, maar wel opwekt. Normaliter schommelt de spanning op het laagspanningsnet rond de 230 Volt, maar als heel veel zonnepanelen willen terugleveren kan dit oplopen tot meer dan 250 Volt. Om gevaarlijke situaties te voorkomen worden omvormers bij meer dan 253 Volt uitgeschakeld en kan je dus niet meer terugleveren aan het laagspanningsnet. Je kan op zo’n moment nog wel elektriciteit verbruiken, en hoe meer verbruikers er op dat moment zijn hoe eerder de spanning weer onder de 253 Volt komt en er weer teruggeleverd kan worden.
Wat moet je doen als je niet terug kan leveren?
Het is natuurlijk niet leuk als het regelmatig voorkomt dat er zoveel stroom opgewekt wordt dat je niet kan terugleveren, daarom is het belangrijk om op zo’n moment een storingsmelding te doen bij de netbeheerder zoals Liander. Zij hebben een leveringsplicht (ook voor teruglevering) en zullen dus aanpassingen moeten doen aan het laagspanningsnet zodat teruglevering weer mogelijk is. Helaas kan dit soms lang duren, maar uiteindelijk zal het opgelost worden. De langere wachttijd komt doordat procedures van vergunningen tijd in beslag nemen maar ook omdat er sprake is van een tekort aan technici en materiaal schaarste. Tot die tijd kan je deze problemen beperken door je energieverbruik zoveel mogelijk te plannen op de momenten dat het erg zonnig is.
Ontwikkelaars zon en wind projecten
Voor ontwikkelaars van windparken, zonneweides en grote zonnedaken is het van belang om vooraf na te gaan of er nog voldoende netcapaciteit is om een project aan te sluiten op het midden- of hoogspanningsnet. Hiervoor wordt bij de netbeheerder een aanvraag ingediend met het gewenste vermogen, wanneer deze capaciteit beschikbaar is wordt deze toegewezen en ben je er van verzekerd dat je straks elektriciteit kan leveren. Door de huidige congestie problemen kan het zijn dat er geen ruimte is op het net en dat een project moet wachten tot er weer capaciteit beschikbaar is. Door de grote hoeveelheid aanvragen kan dit soms jaren duren. eCoBuren zal voordat een project start vooraf controleren of een aansluiting mogelijk is, zodat niemand voor verrassingen komt te staan. Ervaar je zelf problemen met de teruglevering van je zonnepanelen in de gemeente Buren? Laat het ons weten via onderstaande formulier en samen met jou gaan we op zoek naar de oorzaken en oplossingen.
Liander over netcongestie
Liander zegt over dit onderwerp: “Op steeds meer plekken ontstaan knelpunten op het elektriciteitsnet. De economische groei, de enorme woningbouwopgave en snelle digitalisering van de maatschappij leidt in combinatie met de energietransitie - en in het bijzonder de inpassing van wind- en zonneweiden in landelijke gebieden - tot steeds meer knelpunten. Deze ontwikkelingen zorgen voor een explosieve vraag naar elektriciteit waardoor het letterlijk knelt op het elektriciteitsnet. In Gelderland is de vraag naar de levering van elektriciteit verdrievoudigd ten opzichte van vier jaar geleden en de hoeveelheid elektriciteit die wordt teruggeleverd aan het net is verdubbeld. Om aan al deze klantaanvragen te voldoen werkt Liander elke dag hard aan het elektriciteitsnet. De komende drie jaar investeert Liander 800 miljoen euro in het Gelders energienet, worden er 10 nieuwe stations gebouwd en 25 stations uitgebreid. Desondanks voorkomt dit helaas niet dat het aantal knelpunten op stations en aan kabels de komende tijd verder zal toenemen.”
Meer informatie over congestie is terug te lezen op de website van Liander: Transportcapaciteit Gelderland | Liander of bekijk een filmpje over de werking van het elektriciteitsnet: Drukte op het elektriciteitsnet van netbeheerder Liander
Lid worden?
Wil jij ook bijdragen aan een verantwoorde energietransitie van de gemeente Buren? Meld je aan als lid en profiteer mee van kennis, advies, collectieve inkoop en productie.