Praktijkervaringen van het Energieloket Buren
Sinds september 2020 heeft de gemeente Buren een eigen energieloket waar wij als eCoBuren invulling aan mogen geven. Het energieloket helpt bewoners bij het besparen op de energiekosten en het realiseren van een energiezuinige woning. Veel informatie is online te vinden, maar soms raak je het overzicht even kwijt en is het fijn om op persoonlijke wijze geholpen te worden door een onafhankelijke adviseur. Dit kan via e-mail of telefoon, maar ook via een bezoek aan het Energieloket Buren in het gemeentehuis in Maurik op woensdagmiddag. Sinds de opening van het Energieloket Buren zijn er al heel veel verschillende vragen langs gekomen, graag delen we enkele van onze ervaringen met jullie.
Onafhankelijk advies over zonnepanelen
Zoals te verwachten gaan heel veel vragen over zonnepanelen, het lijkt een eenvoudige maatregel, maar in de praktijk kan het soms een stuk lastiger blijken. Diverse commerciële partijen bestoken bewoners met aanbiedingen en acties voor zonnepanelen, dan is het goed om je eerst even onafhankelijk te laten informeren. Zo is niet elk huis geschikt voor zonnepanelen, soms is het niet toegestaan vanwege monumentale status of beschermd stadsgezicht, of is het niet mogelijk omdat het dak onvoldoende geschikt is. Samen met de bewoner bespreken we de mogelijkheden en onmogelijkheden, en helpen bij het vinden van de meest geschikte oplossing en alternatieven.
Het complete overzicht
Ondanks dat zonnepanelen een goede maatregel en aantrekkelijke investering is, is het voordeel van het energieloket dat er naar het gehele plaatje gekeken wordt. Zo kan blijken dat het elektriciteitsverbruik van de woning ongebruikelijk hoog is en dat het verstandig is om daar eerst naar te kijken. Ook is adviseren vooruit kijken, want nu kan het elektriciteitsverbruik wel laag zijn, maar misschien wil de bewoner wel het aardgasverbruik terugdringen door te investeren in een zonneboiler of (hybride) warmtepomp, waardoor het elektriciteitsverbruik sterk gaat toenemen.
Zo kwam er onlangs een bewoner bij het Energieloket Buren met een vraag over zonnepanelen op zijn dak, uiteindelijk bleek echter dat het dak eerst gerenoveerd moest worden en het beter zou zijn om dit te combineren met dakisolatie. Dan is het fijn dat er een energieloket is waar ze je helpen bij het bepalen van de juiste volgorde, zodat je geen dubbel werk of kosten hebt.
Isolatie en subsidie
Met name isoleren vraagt veel aandacht in het bepalen van de juiste stappen. Zo kan je heel enthousiast aan de slag gegaan zijn met het plaatsen van HR++ glas, maar heb je de muurisolatie voor nu even gelaten. Hierdoor ontstaat het risico dat er vocht- en schimmelvorming op de muur ontstaat omdat dit het koudste punt is geworden waar het vocht uit de lucht condenseert. Daarnaast had het combineren van beide maatregelen de mogelijkheid geboden om gebruik te maken van de ISDE subsidie. De ISDE subsidie bedragen gaan overigens vanaf 1-1-2023 omhoog, zodat het extra aantrekkelijk is om aan de slag te gaan met isolatie, warmtepompen en zonneboilers. Ook de minimale eisen zijn verlaagd, zodat meer mensen van deze subsidie kunnen profiteren. Een goed moment dus om een afspraak te maken met het Energieloket Buren om de isolatie en ventilatie mogelijkheden voor jouw woning te onderzoeken.
Gedragsverandering en energiebesparing
Als laatste vragen we ook graag aandacht voor energiebesparing door gedragsverandering. Zo hadden we vorig jaar een inspirerend gesprek met een bewoner van een groot monument, die met minimale aanpassingen het energieverbruik net zo laag wist te houden als van een gewone woning met een energielabel B. Er was gekozen voor eenvoudige achterzetramen en de verschillende ruimtes konden met deuren goed afgesloten worden. Heel bewust werden de ruimtes die weinig gebruikt werden minimaal verwarmd en alleen de belangrijkste leefruimtes zoals woonkamer en keuken werden verwarmd. Door heel goed het verbruik in de gaten te houden en ervoor te zorgen dat warmte zo min mogelijk via open deuren verloren kan gaan, weten deze bewoners hun energieverbruik laag te houden. Belangrijkste maatregelen waren goede tochtafdichtingen en beperkte isolatie van de leefruimtes, maar de grootste winst zat in het verstandig gebruik van de woning waardoor veel energie bespaard kon worden.
Afspraak met het Energieloket Buren
Het Energieloket Buren is er voor alle woningeigenaren in de gemeente Buren die willen besparen op hun energiekosten en het realiseren van een energiezuinige woning. Heb je dus plannen om te gaan isoleren of wil je investeren in zonnepanelen, laat je dan onafhankelijk informeren door het Energieloket Buren en stel je vraag of maak een afspraak op www.energieloketburen.nl
Elke woensdagmiddag zijn we geopend voor bezoek, maar maak wel vooraf een afspraak en houd je aan de geldende coronamaatregelen. Tijdens lockdowns worden de afspraken online via teams of telefonisch verzorgd.
Energieadviseur Steven Hulst verzorgt het Energieloket Buren voor de gemeente Buren. Maak een afspraak met hem voor een bezoek aan het energieloket op woensdagmiddag in het gemeentehuis Buren, of voor een telefonisch of online onderhoud via www.energieloketburen.nl
Lid worden?
Wil jij ook bijdragen aan een verantwoorde energietransitie van de gemeente Buren? Meld je aan als lid en profiteer mee van kennis, advies, collectieve inkoop en productie.