Ambitie Regionale Energie Strategie van Rivierenland
Gemeenten, provincies, waterschappen en netbeheerders in een regio onderzoeken samen met inwoners op welke manier hernieuwbare energie kan worden opgewekt. In de Regio Fruitdelta Rivierenland zijn dit de gemeenten Buren, Culemborg, Maasdriel, Neder-Betuwe, Tiel, West Betuwe, West Maas en Waal en Zaltbommel. De aanpak om dit voor elkaar te krijgen wordt ook wel de Regionale Energie Strategie genoemd.
Het doel om in 2030 driekwart van de elektriciteitsbehoefte uit duurzame bronnen te halen, lijkt landelijk - maar ook voor onze regio - goed haalbaar. Om de plannen ook echt uit te kunnen voeren moet er wel genoeg kennis, middelen en mankracht beschikbaar zijn, zegt het landelijke bureau van de regionale samenwerkingsverbanden, de zogeheten RES-organisaties.
De groei zit vooral bij zonne-energie op daken, en zonneparken op de grond. Wel zijn er nog knelpunten. Zo blijft de krapte op het elektriciteitsnet een probleem. Op dit moment gaat de helft van alle zonne-energieplannen niet door vanwege die krapte op het net. Maar de netbeheerders hebben aangegeven dat het wel gaat lukken om de vereiste vraag in 2030 aan te sluiten en er lijkt voorlopig geen probleem met de leveringszekerheid. Ook een uitspraak van de rechter over milieuregels bij windmolens zorgt voor vertraging. knip
Niettemin verloopt het geheel voorspoedig. De eerder ingezette trend, namelijk dat onder de inwoners zonne-energie op meer steun kan rekenen dan windenergie, blijkt zich verder door te zetten. Dit maakt de energietransitie wel duurder en ingewikkelder. De verhouding tussen zon en wind blijft daarom aan de orde komen. Zie hiervoor ook ons eerdere artikel “Zon en wind onlosmakelijk met elkaar verbonden”.
Voor het succes van de omslag naar duurzame opwek van energie is van belang dat inwoners ook echt mee kunnen meebeslissen en financieel meeprofiteren van de groene energie. Zo staat in het Klimaatakkoord voor Nederland dat gestreefd moet worden naar ten minste 50 procent lokaal eigendom. De gemeente Buren neemt dit streven serieus. Sterker nog, die 50% is een voorwaarde.
eCoBuren helpt hierbij. eCoBuren is niet alleen een bron van kennis en informatie, maar ontplooit ook lokale initiatieven. In onze nieuwsbrief treft u hierover meer informatie. Maar ook marktpartijen - met meer commerciële motieven – initiëren projecten en nemen contact met ons op. Op zich een goede zaak. eCoBuren hecht er echter waarde aan dat de inwoners - en vooral de omwonenden van een project - vanaf het allereerste begin van een project geïnformeerd worden en mee beslissen. Hun stem is voor ons uiteindelijk doorslaggevend. Immers, dat is de essentie van een coöperatie van inwoners en ondernemers.
Lid worden?
Wil jij ook bijdragen aan een verantwoorde energietransitie van de gemeente Buren? Meld je aan als lid en profiteer mee van kennis, advies, collectieve inkoop en productie.