Bewonersreis - Simone en Robert
Op weg naar een energiezuinige woning
Augustus 2022
Begin juli werden we (Steven en ik) hartelijk ontvangen door Simone en Robert in hun mooie vrijstaande woning in Beusichem. Het stel verhuisde zo’n vier jaar van Amstelveen naar dit in 1992 gebouwde huis. Ze genieten van de Betuwe en wonen nu binnen een redelijke afstand van hun vier kinderen en kleinkinderen. Robert is zelfstandig grafisch ontwerper maar wil eind dit jaar met pensioen. Simone geniet na haar werkzame leven als sales-manager van een grote uitgever, al wat langer van meer vrije tijd.
Voor Simone en Robert een mooi moment om na te denken over de toekomst. Naast meer tijd voor de kinderen en reizen binnen Europa wil Robert zich wijden aan zijn hobby beeldhouwen. En dat Robert prachtig kan beeldhouwen zagen we direct bij binnenkomst. Ook een mooi moment om na te denken over de toekomst van het huis. Want dat er de komende jaren veel gaat veranderen met alles wat het huis te maken heeft, staat voor het echtpaar wel vast. Veel zaken om over na te denken, te beslissen en uiteindelijk uit te voeren.
Lodewijk: Jullie hebben gereageerd op een oproep in onze nieuwsbrief, namelijk wie wil eCoBuren vanaf het allereerste begin betrekken bij de afweging wel of niet het huis verduurzamen. Veel dank daarvoor. Wat is voor jullie de aanleiding geweest om deze stap te zetten?
Simone: Het moet gewoon willen we een leefbare wereld voor onze kinderen achterlaten. Vervolgens vinden we comfort belangrijk. Ons huis heeft een groot en vrij laag dak. Dat betekent dat de slaapkamers boven, direct onder het dak zijn. Het dak is nauwelijks geïsoleerd en dat betekent dat we door het dak veel warmte verliezen. Maar, misschien wel belangrijker, in de zomer wordt het er snikheet.
Het oude ongeïsoleerde dak
Steven: Het is weliswaar niet onze aanbeveling, maar waarom overwegen jullie niet zonnepanelen op het dak in combinatie met airco op de bovenverdieping?
Robert: Wij de denken dat het een oplossing voor de korte termijn is, die misschien wel keuzes in de toekomst lastiger maakt. eCoBuren; Wat bedoel je daarmee?
Robert: Zodra tweede hands elektrische auto’s betaalbaar zijn en een grotere actieradius hebben, willen we die auto natuurlijk opladen met onze zonnepanelen. Het is onwaarschijnlijk dat ons dak voldoende panelen ruimte biedt om de airco’s plus de auto van energie te voorzien. Daarom willen we een plan voor de langere termijn maken waarbij we in de loop van de tijd zo efficiënt en effectief mogelijk met ons geld en de mogelijkheden omgaan.
Steven: Wij zijn een warm voorstander van deze aanpak. Hebben jullie al offertes aangevraagd?
Simone: Ja. Maar commerciële partijen schermen altijd met terugverdientijden. Natuurlijk moet elke investering verantwoord zijn. Maar als ik een nieuwe keuken bestel, vraag ik toch ook niet naar de terugverdientijd?
Lodewijk: Een mooi vergelijk!
Robert: Daar komt bij dat bijna elke maatregel die we willen treffen moeilijk op prijs te beoordelen is. Leveranciers en aannemers kunnen vanwege de lang levertijden en bewegelijke markten geen offertes met een lange looptijd afgeven. Dat maakt het extra lastig om tot beslissingen, laat staan een plan, te komen.
Lodewijk: Snap ik, maar wat verwachten jullie van eCoBuren?
Simone: We hebben een budget vastgesteld voor de komende jaren. Dat is een netto bedrag. De vraag aan eCoBuren is simpel: Maak een stappenplan waarmee we onze doelstellingen bereiken, we efficiënt met ons geld omgaan en we maximaal anticiperen op toekomstige ontwikkelingen.
Lodewijk: Wat bedoel je met netto?
Simone: Wat we feitelijk investeren is het netto budget plus eventuele subsidies en belastingvoordelen.
Steven: Daar kunnen we jullie inderdaad bij helpen. Zo op het eerste oog denk ik dat isolatie van het dak veel zoden aan de dijk zet en direct zal bijdragen aan jullie voornaamste wens, namelijk weinig warmteverlies in de winter en koelte in de zomer. Het zal een forse investering zijn omdat het dak het beste vanaf de buitenzijde geïsoleerd kan worden. Daarmee zet je een reuzenstap.
Robert: Wat zou een volgende stap kunnen zijn?
Steven: Uiteindelijk wil je op een elektrische oplossing uitkomen. Immers, we moeten op termijn van het gas af. Maar om die stap naar elektrificatie te kunnen zetten, moet het huis wel goed geïsoleerd zijn. De warmtepompen van nu zijn weliswaar erg goed, maar vooral goed voor vloerverwarming. Ik verwacht dat de warmtepompen steeds beter worden en dus meer kunnen.
Robert: Hoe weet ik of mijn huis geschikt is voor een warmtepomp?
Steven: Als je de watertemperatuur van de ketel verlaagt naar 60 graden en je krijgt je huis gedurende een koude dag toch warm, dan ben je al een heel eind in de goede richting, zeker voor een hybride warmtepomp. Je zou daarna zelfs 50 graden kunnen proberen als een soort lakmoesproef. Helaas is jullie vloer zonder ingrijpende verbouwing niet geschikt voor vloerverwarming. Gelukkig zijn er tegenwoordig zeer efficiënte radiatoren die al bij een lage watertemperatuur goed verwarmen. Dus, als je keteltemperatuur verlaagt naar 60 graden (zie www.zetmop60.nl voor instructies) én een aantal radiatoren vervangt door lage temperatuur radiatoren sla je twee vliegen in één klap: reeds nu bespaar je geld vanwege het betere rendement van de CV-ketel en je bent beter voorbereid op een toekomstige (hybride) warmtepomp. Dat maak je dus mogelijk door het dak echt goed te isoleren. Zo zijn er talloze, soms kleine, maatregelen te nemen die direct besparen en waarmee je je voorbereidt op de toekomst.
Lodewijk: Kan je nog iets zeggen over de zonnepanelen die je op dit moment voor Simone en Robert afraadt.
Steven: Als je niet optimaal je huis geïsoleerd hebt, heb je veel energie nodig om te verwarmen. Elektrisch koelen in de zomer gaat natuurlijk prima, met zonnepanelen en een airco. In de winter ligt dat heel anders. Het maakt je dan niet alleen afhankelijk van misschien wel verder stijgende energieprijzen, maar ook van de salderingsregeling. Het credo is heel simpel: eerst je verbruik verlagen door gedragsverandering en isolatie want daarmee creëer je op termijn keuzemogelijkheden als alternatief voor aardgas. Daarnaast wordt het dak vanaf de buitenkant geïsoleerd, waardoor het verstandig is om dit eerst te doen voordat de zonnepanelen worden geplaatst, anders heb je dubbel werk.
Simone: Dus na de dakisolatie toch zonnepanelen?
Steven: Ja, daarmee compenseer je direct je elektriciteitsgebruik en dat levert een flinke besparing op je energierekening op. Als er nog budget over is, kunnen jullie dat gebruiken voor spouwmuurisolatie en het verbeteren van de glasisolatie op de plekken waar het comfort te wensen over laat. Dan moeten we wel goed letten op voldoende ventilatie. Gelukkig zijn daar redelijk eenvoudige en effectieve oplossingen voor.
Simone: Wat kan eCoBuren op dit moment voor ons betekenen?
Lodewijk: We weten nu wat jullie wensen, budget en vooral ook, jullie prioriteiten zijn. Samen maken we een stappenplan. Steven: De eerste stap is dat jullie een offerte voor de dakisolatie opvragen, geef daarbij aan dat je wil combineren met zonnepanelen. Wij kennen daarvoor vertrouwde leveranciers. Vraag ook een aantal offertes aan via de WoonWijzerWinkel in Tiel. Een bezoek aan deze winkel kunnen we van harte aanbevelen. Informatief en vooral ook inspirerend. De winkel heeft een eigen netwerk van uitstekende leveranciers en montagebedrijven. Ook onderzoeken wij hoe we de patstelling van tussen enerzijds wel willen conformeren aan een offerte maar anderzijds niet in het duister tasten wat betreft de prijs. Als jullie de offertes binnen hebben en wij ons huiswerk hebben gedaan, komen we weer bij elkaar en bespreken de volgende stap.
Simone en Robert poseren trots bij hun nieuwe geïsoleerde dak. De eerste stap is hiermee gezet. In november wordt de spouwmuur geïsoleerd, we gaan dan graag weer op bezoek om de ervaringen met jullie te delen.
Gerelateerde berichten
Lid worden?
Wil jij ook bijdragen aan een verantwoorde energietransitie van de gemeente Buren? Meld je aan als lid en profiteer mee van kennis, advies, collectieve inkoop en productie.