0344 - 846 281Contact

Zonnige cijfers met zonnepanelen

Reken op de energietransitie met Steven

Ik had vorige keer beloofd om aandacht te besteden aan waterstofgas, maar aangezien we op 14 mei a.s. een informatieavond houden over zonnepanelen leek het me een goed idee om deze blog aan zonnepanelen te wijden.

De afgelopen jaren zijn de prijzen van zonnepanelen enorm gedaald waardoor het investeren hierin steeds aantrekkelijker is geworden. Zeker nu de overheid aangekondigd heeft dat de salderingsregeling verlengd wordt tot 1 januari 2023.

Vermogen zonnepanelen

Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp) waarbij de moderne panelen meer dan 300 Wp vermogen kunnen leveren. Belangrijker is echter het vermogen per vierkante meter (m2), want natuurlijk produceert een heel groot zonnepaneel veel meer dan een klein zonnepaneel. Daarom is het raadzaam om het vermogen van het paneel om te rekenen naar vermogen per m2. Een standaard paneel is ongeveer 1x1,7m = 1,7m2 meter groot, stel deze levert een maximaal vermogen van 300 Wp, dan staat dit gelijk aan 300/1,7 = 175 Wp per m2. Door het omrekenen naar Wp/m2 kan je panelen van verschillende maten onderling vergelijken.

Echter een zonnepaneel produceert niet de hele tijd dit maximale vermogen, de omstandigheden bepalen hoeveel elektriciteit wordt geproduceerd. Als het donker is produceren de panelen natuurlijk niets, maar ook als het bewolkt is of er schaduw van bomen op de panelen valt wordt het rendement een stuk lager. Zelfs als de zon uitbundig schijnt zullen de panelen het maximale vermogen niet halen en blijven steken op ongeveer 70-80%, door onze noordelijke ligging en vervuilingen in de lucht.

Aantal benodigde zonnepanelen voor je eigen energieverbruik

Op sommige websites wordt in detail uitgerekend hoeveel je zonnepanelen kunnen opleveren, maar de variaties per dag zijn zo groot dat het altijd maar een schatting blijft. Daarom is het makkelijker om te rekenen met een eenvoudige correctie factor van 2,5 (eigenlijk 2,3 maar dat rekent lastiger uit het hoofd). Dit betekent dat 175 Wp per vierkante meter gemiddeld 175x2,5 = 437 Wattuur (Wh) aan elektriciteit per dag produceert. Houd er rekening mee dat de variatie groot is, op een zonnige dag kan dit 1.000 Wh zijn en op een sombere grijze dag slechts 50 Wh.

Als je weet hoeveel elektriciteit je per jaar verbruikt kan je eenvoudig uitrekenen hoeveel zonnepanelen je moet hebben om dit te compenseren. Stel je hebt een jaarverbruik van 3.650 kWh, dan staat dit gelijk aan 3.650/365 dagen = 10 kWh (=10.000 Wh) per dag. Als één m2 zonnepanelen gemiddeld 437 Wh per dag produceert heb je 10.000/437 = 22,8 m2 aan zonnepanelen nodig. Stel je kiest voor panelen van 1,7 m2 dan zijn dit in totaal 22,8/1,7 = 14 panelen.

Met 14 stuks 1,7m2 grote zonnepanelen van 300 Wp kan je dus ongeveer je jaarlijkse energieverbruik compenseren. Houd er echter rekening mee dat de variaties groot kunnen zijn door een ongunstige ligging van je dak en mogelijke schaduwwerking door bomen of omliggende gebouwen. De zon staat in de winter een stuk lager waardoor je zonnepanelen veel meer last van schaduw kunnen hebben.  

Verdienen met zonnepanelen

De 14 zonnepanelen uit het bovenstaande voorbeeld produceren gemiddeld 10 kWh per dag. Met een elektriciteitsprijs van € 0,20 per kWh, komt dit overeen met 10x0,20 = € 2,- per dag. Op jaarbasis is dit 365 x € 2,- = € 730,-.  Als de volledige installatie van de 14 panelen ongeveer € 5.000,- kost, is deze in 5.000/730 = 6,8 jaar terugverdient.

Na 7 jaar zijn je zonnepanelen nog lang niet aan het einde van hun leven en kunnen zeker nog eens 10-tallen jaren mee. Alle elektriciteit die je na 7 jaar produceert is winst!. Stel je panelen gaan nog een 20 jaar extra mee, dan verdien je met deze panelen 20x€730,- = € 14.600,-.

Toch zijn er een paar kleine wolkjes aan de lucht, want de omvormer die je nodig hebt om de elektriciteit van de zonnepanelen om te zetten naar 220V heeft een levensduur van gemiddeld 15 jaar. Dus deze zal in die 27 jaar een keer vervangen moeten worden. Een ander wolkje is het feit dat de salderingsregeling in 2023 gaat veranderen naar een terugleververgoeding waardoor je niet meer de volle € 0,20 per kWh ontvangt. Hoeveel de vergoeding dan zal zijn is nog onbekend, maar zal zeker onze winst negatief beïnvloeden.

Maar.... Vergeet niet dat de zonnepanelen meer zullen opleveren dan ze kosten, dus deze investering verdient zich altijd terug. Waarbij zoals voor elke investering geldt: "Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst".

Stel een vraag

Lid worden?

Energiecoöperatie eCoBurn

Wil jij ook bijdragen aan een verantwoorde energietransitie van de gemeente Buren? Meld je aan als lid en profiteer mee van kennis, advies, collectieve inkoop en productie.

Aanmeldformulier

eCoBuren werkt met een groot netwerk aan partners

EnergiePlusDak Liander Van Roekel en Van Roekel Solarif INNAX CooperatieautoGemeente BurenGemeente BurenGreenchoiceEnergieloket RivierenlandHIER OpgewektK3Rivierenlanders in verbinding ZonnepanelenDelenEcoleon
0344 - 846 281