Formulier wordt verzonden Klik hier om te annuleren
Mail Menu

Gas er op, of gas er af?

Reken op de energietransitie met Steven

Lid worden van eCoBuren

Vorige keer heb ik de energie eenheid Watt uitgelegd in relatie tot het elektrische verbruik van apparaten in je huis. Zoals we zagen verbruikt een gemiddeld huishouden tussen de 10 en 15 kWh elektriciteit per dag, oftewel 3.000 tot 5.000 kWh per jaar, waarbij de kosten voor de consument rond de € 0,20 per kWh liggen.

Elektriciteit is echter niet de enige soort energie die we verbruiken, de meeste energie die we verbruiken heeft met het verwarmen van onze woningen te maken. Voor veel mensen is dit momenteel nog door middel van aardgas. Het aardgas komt via het landelijke gasnet onze woning binnen en wordt door de CV ketel verbrand om daarmee het water in de leidingen van radiatoren te verwarmen. Daarnaast wordt het zelfde gas verbruikt om water te verwarmen voor onze douche, bad en kranen (zgn. tapwater).  Ook voor het fornuis kan dit gas gebruikt worden om te koken, dit is echter slechts een heel klein deel van het totale verbruik en nagenoeg verwaarloosbaar.

Ons gasverbruik wordt uitgedrukt in kubieke meters en wordt geschreven als m3. Om het gasverbruik te kunnen vergelijken met elektriciteitsverbruik kunnen we 1 m3 vertalen in 10 kWh energie. Voor een gemiddelde woning geldt een gasverbruik tussen de 4 en 6 m3 per dag, oftewel 40 tot 60 kWh per dag. Zoals je ziet is dit veel meer dan het gewone elektrische verbruik en houd er rekening mee dat dit een gemiddelde is, in de winter kan het verbruik wel 10 m3 (= 100 kWh) per dag zijn. Gelukkig is aardgas in Nederland redelijk goedkoop en betaal je slechts € 0,65 per m3 gas (=10 kWh energie), terwijl elektriciteit € 2,00 per 10 kWh energie kost (€ 0,20 per kWh). De verwachting is echter dat aardgas veel duurder gaat worden door heffingen op CO2 uitstoot en hogere kosten door het importeren van buitenlands gas.

Stel we besluiten ons huis elektrisch te gaan verwarmen dan zou dit met een gewone elektrische CV ketel heel duur worden. Gelukkig bestaat er de warmtepomp, deze gebruikt niet alleen elektriciteit maar ook alle warmte die voorhanden is in de omgeving. Dit kan warmte uit de lucht, de grond of oppervlakte water zijn. De efficiëntie van een warmtepomp wordt uitgedrukt in een COP (Coefficient of Performance) waarde en ligt rond de 3 à 4. Een warmtepomp met een COP waarde van 4 heeft 1 kW elektriciteit nodig om 4 kW warmte af te geven. Als we voor ons huis op een koude dag 10 m3 gas = 100 kWh aan warmte nodig hebben, dan zou dit met een warmtepomp 25 kWh aan elektriciteit verbruiken. 10 m3 gas kostte € 6,50, terwijl 25 kWh elektriciteit € 5,00 kost. Jammer genoeg wordt de COP waarde van 4 niet altijd gehaald en kan het dus zijn dat er toch hogere kosten zijn dan bij verwarmen met gas.

Op dit moment is verwarmen met gas vanwege de lage gasprijs aantrekkelijk, het is echter te verwachten dat dit niet lang meer zal duren waardoor elektrisch verwarmen steeds aantrekkelijker wordt. Daarnaast mag duidelijk zijn dat het isoleren van je woning heel veel geld kan besparen omdat je minder gas of elektriciteit nodig hebt om je huis te verwarmen.

Voorproefje voor de volgende energietransitie rekenles: Waterstofgas wordt als mogelijk alternatief gezien voor aardgas. 1 kg waterstofgas staat gelijk aan 33 kWh energie (= 3,3 m3 aardgas). Waterstofgas kost € 10,- per kg en om één kg waterstofgas te produceren heb je 66 kWh elektriciteit nodig.

Lid worden van eCoBuren

Lid worden van eCoBuren

De energiecoöperatie eCoBuren zet zich in voor een verantwoorde en duurzame energietransitie van bewoners en ondernemers in de gemeente Buren.

Ben jij een betrokken bewoner of ondernemer en wil je graag jouw steentje bijdragen aan de energietransitie van Buren? Meld je dan als lid aan voor de bewoners en ondernemers coöperatie eCoBuren.

  • Beslis mee over de energietransitie van Buren
  • Kom in contact met andere geïnteresseerden
  • Krijg toegang tot kennis en informatie
  • Profiteer van collectief inkoop voordeel
  • Profiteer van gezamenlijk investeringen
  • Neem deel aan projecten voor energiebesparing
  • Neem deel aan projecten voor energie/warmte opwekking, opslag en toepassing
  • Neem kennis van wat je zelf al kan doen
  • Neem kennis van wat je vooral samen moet oppakken

Ga naar het aanmeldformulier

Gerelateerde links

Stel een vraag

Uw naam:*
Email: *
Telefoon:*
Uw vraag:
Verzenden

Energiecoöperatie eCoBuren
0344 - 846281
info@ecoburen.nl | Privacy

Volg ons op: Facebook - eCoBuren Twitter - eCoBuren LinkedIn - eCoBuren Instagram - eCoBuren